13 Ekim 2013 Pazar

GERÇEKÇİ OL, İMKANSIZI DÜŞLE!


11 Ekim 1971... John Lennon çıkardığı bir plakla tüm dünyaya bir düş kurma çağrısında bulundu. Ayrımcılığın, milliyetçiliğin, sınırların, savaşların olmadığı bir dünyanın düşü... Aradan 42 yıl geçmesine rağmen maalesef bu düşü sürdürmek zorunda kaldığımız bir dünyada yaşıyoruz. Yine de düşlediklerimizin güzelliğiyle avunuyoruz. Avuntu günlerimizin çabucak geçeceğini umut ederken düşlerimizi de paylaşalım istedik. Aylin Aslım, Bülent Ortaçgil, Redd grubundan Doğan Duru, Bulutsuzluk Özlemi’nden Nejat Yavaşoğulları ve Moğollar’dan Taner Öngür’le düş kurmak üzerine konuştuk. Sırasıyla, “Şu an ne düşlüyorsunuz?/Nasıl bir dünya düşlüyorsunuz?”, “Asla gerçekleşmesini istemediğiniz düşünüz?” ve “Ne tür bir düş kurmak sizi utandırırdı?” şeklindeki sorularımıza verilen yanıtları, “Kimsenin hayallerine dokunmayalım” diyerek olduğu gibi verdik.

AYLİN ASLIM:

» John Lennon gibi insanların ayrıkotu olmadığı ve genç ölmediği bir dünya güzel olurdu.

» İnsanların aklından geçenleri duyabilmek.

» Utanacağım bir hayalim yok.


BÜLENT ORTAÇGİL:

» Düş farklı gerçek farklı. 

Düşleri gerçeğe yaklaştırmak gerekiyor.

» Kozmik bir dünya felaketinin olmasını düşlemem.

» Düşlerden utanılmaz.

TANER ÖNGÜR:

» Açgözlülüğün, hırsların ve kör inançların bu gezegenden yok olması.

» Kör inançların yönlendirdiği insanların yönetimlere hakim olması, ne yazık ki bir ölçüde yaşanıyor bu .

» Bilmiyorum, hiçbir hayalimden utanmadım bugüne kadar.


NEJAT YAVAŞOĞULLARI:

» Gelecek için “bulutsuz” günler düşleyen ben buna devam etmeli miyim bilmiyorum.Gezi olayı olumlu düşünmeme neden olsa da ülkemizde sürmekte ve artmakta olan bireyin özgürlüğüne yönelik gelişmeler olumsuz seyrediyor.Kitleler üzerindeki baskı artıyor..

» Hoyratça yokedilmiş doğal yaşam ve insanların gerçek anlamda özgür olamayışı.Yönetimler tarafından çeşitli araçlar kullanılarak halkın doğru düşünemez hale gelmesi köleleşmesi..paranın ve tabuların baskısıyla hayatların yaşanamaması.

» Böyle bir düş kuramazdım.

DOĞAN DURU:

» Ben dünya düşü kurmayı çoktan bıraktım aslında, gün geçmiyor ki bir öfke bir dayatma bir şiddet ortamını solumayalım. Seçilmiş olanların kendilerinde, yeni bir kimlik, sistem hatta gelecek yaratma yetkisini kendinde görmesi dahası bir takım dalkavukların bu duruma şakşakçılık yapmaları insanın düş kurmasını da engeller hale geldi. Gezi’nin ilk günlerinde hissettiğimiz direnç duygusu bir umudu da yanında getirmişti ki siyasi olarak bir sonuca ulaşamaması ve hatta kimilerince provakatif bir algıya itilmeye çabalanması ve bu oyuna gelenler yüzünden işler sarpa sardı.

Elbette umudumuz ve düşlerimiz son yıllarda, özgürlüğü derinden hissedip yaşayamadığımızdan dolayı kendimizle ilşkili olmaktan çok yaşam ve toplumla ilşkilenmek zorunda kaldı.

Hayata geldik ve yaşamaya çabalıyoruz, üretiyor, paylaşıyoruz keşke tek dertlerimiz yaşamla ve doğayla olan mücadelemiz olsaydı.

» Gerçekleşmeyecek bir düş kurmak gerçekçi görünmüyor yine de eğer bu soru bir kabusa dönüşebilme ihtimali olan bir düş nasıl olurdu diye sorulsaydı, cevabım Türkiye’de bazılarının kurduğu düşün tam da dönüşmeye başladığı şeydir. Daha özgür olabilmek için başka bir derin yapılanmanın önünü açanlar arasında bizim gibi Lennon diyarından gelenler de vardır. Aynı rövanş duygusuyla farklı nedenlerden ötürü kullanılıp atılan liberaller bugün düşlerinin kabusa dönüşmesini izliyorlar. İçinde rövanş duygusu olan her düş bir gün kabusa dönüşecektir.

» Vasatın yükselişini yaşadığımız bu zamanlarda sahip olduğum yeteneklerle hakettiğim sonuçlara ulaşamamış hissediyorum kendimi yine de sahip olmadığım şeyler yüzünden kendimi haketmediğim bir yerde duruyor görmek beni utandırırdı. Gerçi o kadar çok ki bu tarz insanlar bir utanç ülkesi haline gelmemiz bu yüzden an meselesidir.


Selçuk ÖZBEK - BirGün


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder