21 Temmuz 2012 Cumartesi

AKP’NİN YAŞAM EVLERİ, HALKIN ÖLÜM EVİ

Samsun’un Canik İlçesi’nde dere yatağına yapılan TOKİ evlerinde yaşanan sel nedeniyle şimdiye kadar 12 kişi hayatını kaybetti. Daha önce uyarılar yapılmasına rağmen dere yatağına yapılan ve üstelik bodrum katlarına da sahip evlerin yol açtığı ölümler TOKİ gerçeğinin yalnızca bir yüzünü göstermektedir. Bu da şehrin kenarlarına itilen yoksullara dönük evlerin sağlıksız ve güvenlikten yoksun olduğudur. 

TOKİ’yi anlamak için şöyle bir geçmişine bakmak gerekmekte-dir.TOKİ, Başbakanlığa bağlı bir kurum olarak 1984 yılında kuruldu. 1990’lı yıllarda kısmen atıl olan, ismi pek de duyulmayan TOKİ 2002’den itibaren AKP iktidarıyla birlikte yeniden yapılanma sürecine girdi. Kuruluşunda TOKİ’nin misyonu, ‘hiçbir geliri olmayanlara ya da dar ve orta gelirli vatandaşların konut ihtiyaçlarının, Anayasa’nın 57. maddesi, devletin şehirlerin özelliklerinin ve çevre standartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde konut ihtiyacını karşılayacak tedbirler alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler’ hükmü gereğince yerine getirilmesi’ olarak tanımlanmıştır. Bir sosyal devlet misyonu içerisinde kurulan TOKİ’nin bugünkü faaliyetlerine baktığımız da ise sosyal bir niteliğe sahip olmadığı görülmektedir. TOKİ, AKP iktidarıyla birlikte neoliberal dönüşümün kentsel alandaki en önemli silahı haline gelmiştir. AKP ile birlikte TOKİ’nin alanı genişletilmiş ve her tür denetimden çıkartılarak doğrudan Başbakan’a bağlanmıştır. İşte bu noktadan sonrada TOKİ gerçek anlamını bulmuştur; AKP’nin propaganda aracı, kamu arazilerinin özleştirilme dairesi ve yoksulları kent merkezlerinden uzaklaştıran, bunu yaparken kent merkezlerini zenginlere açan AKP’nin korsan şirketleri.

Bizim ülkemiz ciddi anlamda gariplikler ülkesi. Hani Anadolu’da bir söz vardır; ‘Bile bile lades olmak’ işte son yaşanan durumda budur. Samsun’un Canik ilçesinde yaşamını yitirenlerin tamamı yoksul insanlar ve TOKİ evlerinin kapıcı dairelerinde yaşayan, kapıcılık yapan insanlar. Yani kar hırsının kurbanı insanlar. Yine bir felaketle daha karşı karşıyayız. Ama bu felaket bakanın söylediği gibi Allah’tan filan değil, aslında felaket olan yağmurda değil. Asıl felaket AKP’dir, felaket Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dır ve asıl felaket TOKİ’dir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder