15 Eylül 2012 Cumartesi

4+4+4'E KARŞI ONBİNLER BULUŞTU

4+4+4 uygulamasına karşı öğrenciler, veliler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler Ankara’da buluştu.
Miting için ülkenin dört bir yanından gelenler Tren Garı önünde toplanarak buradan Sıhhıye Meydanına yürüdü.

Eğitim Sen'in öncülüğünde gerçekleştirilen mitinge TMMOB, DİSK, TTB, ÖDP, HDK bileşenleri, TKP, Halkevleri, Özgürlük Dergisi, BDSP, CHP, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifi ve Genç Sen katıldı. 

Dört bölgeden başlattıkları yürüyüşü Hipodrumda birleştiren ve buradan Tren Garına yürüyen Eğitim Sen yürüyüş kolu binlerce kişilik kortejiyle Sıhhıye Meydanına doğru yürüyüşü başlattı. Yürüyüş kolunda yaklaşık onbeş bin kişilik bir katılımla yürüyen Eğitim Sen korteji alana girdikten sonra sırasıyla sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler alana girdi. Tüm kortejlerin alana girişi ile miting başladı. Saygı duruşu ile başlayan mitingde 4+4+4'e karşı verilen mücadeleyi anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Mitingde Tayyip Erdoğan ve Ömer Dinçer'in konuşmaları barkavizyondan verilerek suçlamalarına yanıt verildi.


Mitingde önce Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız konuştu.

Ünsal Yıldız konuşmasında; 
"Siyasal iktidar bu ülkeyi baştan aşağı yeniden kurmak isiyor. Onun için uluslararası egenen güçlerle Suriye'ye saldırıyor. Bu saldırıya halkı ikna etmek için Alevi düşmanlığı ve Kürt düşmanlığı argümanlarını kullanıyorlar. 12 eylülün üzerinden 32 yıl geçmişken bugün arada hiçbir fark yok. 4+4+4'ün son 4 yılı örgün değil, saymaya gerek yok. İkinci dört yıla ise yoksul aile çocukları çocuklarını gönderemeyecek. İlk dört yılın birinci sınıfı ise okul öncesi eğitim. Yani geriye üç yıl kalıyor. Yani yeni düzenlemeyle eğitim 12 yıla çıkmıyor. 8 yıl fiili olarak 3 yıla iniyor.

Okula başlama yaşı 5,5'a, mesleğe başlama yaşı 9'a iniyor. Skandal bu. Kentlerimizde geri döndüğüzde bu yasanın açtığı tüm sorunlara karşı mücadeleye devam edeceğiz." dedi.

Daha sonra Tutsak olan 68 KESK'linin isimleri tek tek okunarak selamlandı. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız'dan sonra KESK Genel Başkanı Lami Özgen bir konuşma yaptı.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen konuşmasında; 
"Bizler okullarımıza, çocuklarımıza, geleceğimize sahip çıkmak için buradayız. Tüm inadımızla da bunun mücadelesini vereceğiz. AKP hükümetinin bu inadımızı gördüğünden ve kaygılandığından hiç kuşkumuz yok. Bunu, binlerce gencimizi, sendikacı arkadaşlarımızı, gazeteci kardeşlerimizi, kendisinin sürdüğü politikalara karşı mücadele veren, direnen herkesi demir parmaklıklar arkasına mahkûm eden AKP’nin yarattığı tutuklama teröründen anlayabiliyoruz. Bugün sözde yargı reformları ile katliam sanıklarını dışarı salanlar, 69 KESK yöneticisi ve üyesi arkadaşımızı demir kapılar ardında tutmaya devam etmektedirler. Tek suçları, faşizme ve emperyalizme karşı, baskı ve sömürüye karşı, emeğini görünmez kılan, onurlu ve insanca yaşam hakkını elinden alan bu düzene karşı sendikal mücadele vermek olan bu arkadaşlarımızın bugün neden cezaevlerine mahkum edildiğini anlamak isteyenler, ülkemizi karanlığa doğru itmek isteyenlerin gözlerindeki korkuya baksınlar. İşte o korkulu gözlerde, sendikal hak ve özgürlükleri için mücadele edenlerin inancını ve kararlılığını göreceklerdir.

Bizler, bu ülkenin emekçileri, ezilenleri, yoksullaşmaya ve sömürüye karşı mücadele eden halkları olarak; eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye için verdiğimiz mücadeleye olan inancımızla, bugün geleceğimizi hedef alan gerici, piyasacı bu saldırılara karşı da mücadele edecek, kamusal, bilimsel, laik, demokratik ve anadilde eğitim hakkımızı sonuna kadar savunacağız." dedi.

Miting Moğollar konseri ile sonlandı.


Mitinge ÖDP Eş Genel Başkanları Alper Taş ve Bilge Seçkin Çetinkaya, HDK Milletvekili Levent Tüzel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk, İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan katılarak destek verdi.

Mitingden notlar:

- Eğitim Sen alanın en kalabalık korteji idi. Diğer kitlesel kortejler olan ÖDP, Halkevleri ve TKP kortejleri de coşkuları ile alanda yerlerini aldı.

- Gençlik kortejlerinde kitlesel olarak katılan gruplar Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifi oldu.

- Alanda en üste 68 KESK üyesi tutsağın resminin bulunduğu bir pankart asıldı. Alandaki konuşmalarda sık sık tutsaklara selam gönderildi.

- Eğitim Sen korteji içinde ilk defa Eğitim Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan Genç Eğitimciler pankart açarak yürüdü.

- Eğitim Sen korteji içinde ataması yapılmayan Sınıf Öğretmenleri de yürüdü.

- Mitinge İstanbul Öğrenci Velileri İnisiyatifi, Kardelen İlköğretim Okulu Öğrenci velileri, Öğrenci Velileri Derneği de katıldı.

- İşçi sendikaları, demokratik kitle örgütleri ve bir çok siyasal grubun mitinge temsili denilebilecek seviyede katılması dikkat çekti!

- Mitinge İstanbul milletvekili Levent Tüzel dışında Meclisten katılım olmadı.

- SDP alana girerken polis ile kısa süreli bir gerginlik yaşandı.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder